U Dabru omogućeno središnje pretraživanje svih repozitorija

U nacionalnoj infrastrukturi za repozitorije i arhive Dabar implementirano je središnje pretraživanje i pregledavanje sadržaja svih repozitorija te korisnici na jednom mjestu mogu pretraživati sve digitalne objekte pohranjene u bilo kojem repozitoriju u Dabru i preuzeti datoteke objekata iz izvornog repozitorija. Više...

U sustavu Dabar trenutno je uspostavljeno više od 140 repozitorija. Većinom je riječ o institucijskim repozitorijima u koje ustanove pohranjuju rezultate rada svojih djelatnika i studenata, a postoje i tzv. zbirni repozitoriji poput Nacionalnog repozitorija završnih radova (ZIR) i Nacionalnog repozitorija disertacija i znanstvenih magistarskih radova (DR), te repozitoriji četiriju sveučilišta (Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta u Splitu) koji prikazuju sadržaje institucijskih repozitorija svojih sastavnica.

Implementacijom središnjeg pretraživanja povećava se vidljivost sadržaja repozitorija i korisnicima olakšava uvid u produkciju ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. 

Središnje pretraživanje svih repozitorija dostupno je na početnoj stranici Dabra, te u osnovnom pretraživanju digitalnih objekata na svim repozitorijima gdje je dodan padajući izbornik koji omogućava pretraživanje svih repozitorija.

 

(Izvor: dabar.srce.hr)